Hvorfor er det viktig å trene under svangerskapet?

For å opprettholde en god helse for mor og barn så er det viktig å holde seg fysisk aktiv gjennom hele svangerskapet. Det er målt gunstige helseeffekter for barnets helse ved at mor er aktiv under svangerskapet. Tenk litt på det da dere, mor kan trene for to.

Fysisk aktivitet hos den blivende moren kan være med på å kontrollere vekten, være gunstig for å forebygge graviditetsdiabetes og svangerskapsforgiftning. Plager som kommer fra muskel- og skjelett apparatet og med tarmtransitrasjonen har man mål gunstig effekt på. Det er tilrådelig å trene under svangerskapet med noen få unntak.

Når er det anbefalt å trene under svangerskapet?

Det er vanlig å begynne å trene etter uke 12-14. Men, det er også viktig å være i aktivitet i det første trimesteret av svangerskapet. Tenker at en enkel tommelfinger regel bør være at hvis du er aktiv så er det naturlig å fortsette med det. Men, hvis du ikke er så fysisk aktiv, bør du starte med enkel trening som for eksempel å gå små turer. Så kan man heller etter den første trimester, starte med et mer spesifikt trenings programmet. En morkake hos en aktiv kvinne under svangerskapet har flere kapillærårer enn hos en inaktiv kvinne.

Når bør man starte fysisk aktivitet etter fødselen?

Poenget er at gravide kvinner bør være aktive gjennom hele svangerskapet, og fortsette med dette også etter fødselen.

Faktorer som er viktig å kartlegge for din fysioterapeut er den hormonelle status, vevskvalitet, symptomer/smerter, type fødsel, amming eller ikke, motivasjonsnivå som inngår i utarbeidelsen av et godt treningsprogram for deg. Andre sentrale temaer er bevissthet rundt muskulatur i mage og bekkenbunn, det å gjenopprette synergiene ved muskulær aktivering og puste- og avslapnings- teknikker.

Kontakter du en av fysioterapeutene ved LFI Helse & Trening så kan vi bistå deg med finne gode øvelser som tar hensyn til dine plager men som også ser mulighetene som ligger der for deg. Vi har dyktige terapeuter som gir deg en grundig vurdering og meget gode lokaler for rehabilitering sentralt i Lillestrøm.

 

Hva kan en fysioterapeut eller en osteopat gjøre for det under svangerskapet?

Kroppen går gjennom mye på kort tid under svangerskapet. Babyen vokser fort, tyngdepunktet i mammakroppen blir modifisert. Flere av de indre organene blir presset ut at sine normale posisjoner, tarmene er et godt eksempel på dette. Selv om dette er naturlig så kan spenninger og smerter oppstå som en osteopat kan hjelpe deg med.

Viktige fokusområder fra en behandlers perspektiv vil være bekken bue muskulaturen, bekkene, korsbein, korsryggen, hoftene, ribbebein, mellomgulvet og tarmene.

Vi som behandlere besitter god kompetanse til å både behandle og finne de riktige øvelsene skreddersydd for deg.

Det overordnede målet er at kroppen så raskt som mulig kommer tilbake til sitt tidligere funksjonsnivå.

 

Hva gjør en osteopat?

En osteopat vier spesiell interesse for dysfunksjoner i mage- og bekken- regionen som kan være opphav til symptomer eller smerter. En osteopat vil også monitorere hvordan disse gradvis vender tilbake til sine naturlige funksjoner.

 

Mvh

Andrea Rica Taboada

Fysioterapeut & Osteopat

andrea@lfi.no

 

For de av dere som ønsker å lese litt mer om temaet så kan jeg anbefale dette:

 

https://helsedirektoratet.no/folkehelse/fysisk-aktivitet/anbefalinger-fysisk-aktivitet

https://helsenorge.no/gravid/trening-graviditet-og-fodsel

https://www.nih.no/forskning/prosjekter/forskningsprosjekter-ved-nih/trening-under-svangerskapet/

https://www.nih.no/studere-pa-nih/oversikt-vare-kurs/gravide-symposium-2018/