Behandling av akutte skader – hva kan DU gjøre?

Det hender at vi skader oss fra tid til annen. Kanskje har du vært på tur i skogen og tråkket over, kanskje kommer poden hjem med smerter i kneet etter trening med laget, eller så har du vært uheldig og mistet strykebrettet på foten før du skulle skynde deg i et viktig møte?

Akutte skader kommer i mange former og fasonger, felles for de akutte skadene er smerte, hevelse rundt
skadested og nedsatt funksjon. Kroppen setter umiddelbart i gang med arbeidet med å gjøre skadet kroppsdel bra igjen. I denne perioden er det viktig at vi gir skadestedet riktig behandling, for å kunne få et så optimalt resultat som mulig. Dermed er det avgjørende at vi vet hva som skal gjøres, når uhellet inntreffer.

Bare for å ha gjort det helt klart; her snakker jeg IKKE om så alvorlige skader der det er nødvendig å ringe nødtelefonen, eller kontakte legevakt. Er du i tvil, ta kontakt med aktuelt fagpersonell for å få en avklaring.

Mange er kjent med at man skal legge en ispose på det vonde området og at man deretter skal hvile, andre er kjent med at også kompress hjelper. Tipsene for hva man skal gjøre når man får en akutt skade er utarbeidet gjennom mange år med forskning og erfaring – og anbefalingene er i stadig endring. Tidligere var det forkortelsen PRICE man skulle huske, men nå er det POLICE som gjelder. Forkortelsen står for Protection, Optimal Loading, Ice, Compression og Elevation. Nedenfor har jeg beskrevet dagens anbefalinger ved akutte skader.

POLICE

  • Protection

Står for beskyttelse av skadeområdet. Her er målet å hindre videre skade, ved å la skadet området hvile og beskytte mot situasjoner som skade ytterligere. I noen tilfeller kan dette bety å avlaste helt eller delvis med krykker, eller benytte motsatt arm og la skadet arm hvile helt.

  • Optimal Loading

Altså optimal belastning av skadet område. Her finnes ingen konkrete anbefalinger, og du blir nødt til å snakke med noen med relevant kompetanse, for eksempel en fysioterapeut, for å finne ut hva som er det optimale i ditt tilfelle. Tanken bak er at vi gradvis skal hjelpe skadet område fra ro, til bevegelse og normalisert funksjon.

  • Ice

Is er kanskje det tiltaket som er mest kjent og hyppigst brukt i behandling av akutte skader. Brukes først og fremst for smertelindring, da kulden påvirker nerveender i huden og gir smertelindrende effekt.

  • Compression

Brukes for å redusere hevelse. Du begynner på den siden av skaden som er lengst unna hjertet, og legger kompresset med lett til moderat press over skadet område, og avslutter på den andre siden noen cm forbi skadet område.

  • Elevation

Elevasjon brukes for å redusere hevelse. Legg foten eller hånden på en pute høyere enn resten av kroppen.

Is ned problemområdet

Tips og triks i tilfelle akutte skader

  • Ha et kompress liggende i skapet – kan kjøpes på apoteket!
  • Har du ikke ispose tilgjengelig, benytt en pose med frosne bær eller grønnsaker som du har hjemme!
  • Kan du få dekket konsultasjoner hos fagpersonell av en forsikring du har? Gjør deg kjent med forsikringsvilkårene, og meld skade tidlig.
  • Vet du om hvilke fagutøvere som holder til i ditt nærområde? Her på LFI helse og trening har vi flere som kan hjelpe deg etter akutte skader om du skulle trenge det!

 

Med vennlig hilsen fra

Charlotte Kristine Hansen
ckh@lfi.no
Fysioterapeut

Kilde:

Brukner & Khan. (2017). Clinical sports medicine, 5th edition. Australia: McGraw-Hill Australia pty ltd